Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 1 gast online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs | blog van Patrick

Programmeren zonder te investeren 1

De meeste pedagogen zijn het erover eens dat programmeren reeds een plaats moet krijgen in de basisschool.  Wie mijn blog een beetje volgt weet dat dit mijn dada is.  Wanneer er hardware aan te pas komt, dan vraagt dit voor een school vaak een serieuze investering.  Een Bee-Bot kost al snel rond de €80, de Blue-Bot doet er nog een schep bovenop.  Het houten broertje, de Cubettor kost nog een pak meer.  Voor een kleine Ozobot leg je ook snel $59 op tafel en dan heb je nog geen toebehoren.

Ik vroeg me af of er geen goedkopere manier bestond om de basisbegrippen van het programmeren aan te leren.  Ik vond het antwoord bij codekinderen en Thinkersmith.  Ik kocht zopas een vijftigtal goedkope bekers in een winkel die begint met een A en eindigt op ction.  

Programmeren is het volgen van een reeks instructies.  Bij de bekers zijn er zes: hef op, zet neer, verplaats naar rechts, verplaats naar links, draai naar boven en draai naar beneden.  Eventueel kan je later ook nog de instructie verander kleur erbij nemen.  De werkwijze wordt uitvoerig in de twee bestanden beschreven.  Het enige waar ik zelf wat moeite bij had is dat verplaatsen naar links of rechts, betekent dat dit gaat over een afstand die de helft van de doorsnede van de beker bedraagt.

Morgen probeer ik de les uit in mijn kangoeroeklas, maar je kan hieronder al een filmpje bekijken hoe het in zijn werk gaat:

Er zit wel een foutje in het filmpje: voor elke nieuwe beker, start je een nieuwe regel op het blad!