Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 4 gasten online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs | blog van quinzebilles

Flip de klas

Afbeeldingsresultaat voor flip de klas

Ik volgde maandagnamiddag op de 28ste ICT-dag in Kortrijk de sessie Video maken met PowerPoint & Office Mix - Flip de klas!  van Bram Faems.  Ik schreef me in uit nieuwsgierigheid.  Ik was reeds enkele keren de term Flipping the classroom tegen gekomen tijdens mijn surftochten op het internet en ik wist dat het met screencasts te maken had, educatieve filmpjes die een vaardigheid uitleggen.  Ik heb zelf reeds verschillende screencasts gemaakt over het gebruik van ICT in de klas, maar Flip de klas richt zich tot leerlingen en niet tot leerkrachten.

Flip de klas is een leermethode waarbij leerlingen de leerstof zowel vooraf als achteraf kunnen bekijken via PC of tablet.  Deze techniek wordt in het secundair reeds vaker gebruikt, maar ook voor kinderen van het basisonderwijs is het een meerwaarde.  Klasse besteedde er een artikel aan, waarin het hoe en waarom wordt uitgelegd. Frans Droog doorprikt een zestal mythes over Flip de klas op zijn edublog, interessant als aanvulling.

Op Klascement vind je een mooie verzameling met Flip-de-klas-video's.   De beste voorbeelden vond ik bij Jonatanacademie en Zo gezegd, zo gerekend.

Tijdens de sessie kregen we uitgelegd hoe we met Powerpoint Flip-de-klas-video's kunnen maken.  Op Klascement vind je dezelfde info terug.  Maar de makkelijkste manier op instructievideo's te maken is met een tablet en een pennetje.  Voor elk platform bestaat hiervoor goede software:

Maar de eenvoudigste en efficiëntste manier is dat je jouw uitleg opneemt met een camera, terwijl je deze aan het (digitale) bord uiteen zet.

Bij het maken van educatieve video's kregen we nog volgende tips mee:

  1. Laat iemand anders het werk maken: Zoek op of er reeds geen video bestaat over wat je wilt uitleggen.
  2. Hou het kort: maximum 5 minuten.
  3. Eén onderwerp per filmpje
  4. Wees jezelf.  Knip niet teveel de slechte stukken eruit.  Daar kruipt teveel tijd in.
  5. Zorg dat je video makkelijk bereikbaar is.  De beste plaats is het overgekende YouTube.
  6. Gebruik copyrightvrije afbeeldingen   www.klascement.info/help/vrij