Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 4 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

veiligheid

Mogen er op de schoolwebsite foto's staan van de kinderen?

Het is een veel gehoorde vraag of er foto's van onze leerlingen op de schoolwebsite mogen staan.  Ik ben zelf geen advocaat, maar weet inmiddels dat de materie complex in elkaar steekt, omdat je te maken krijgt met verschillende rechten en plichten.  Ik probeer hieronder een correct antwoord te formuleren met de wijsheid die ik opgedaan heb doorheen de jaren en in overleg met een advocaat die ik rond deze materie heb gecontacteerd.

Het portretrecht bepaalt dat iedereen het recht heeft welke beelden (foto's, video) er van jou mogen verschijnen.  Een school moet dus in principe voor elk beeld toestemming vragen aan de ouders.  Omdat dit niet realiseerbaar is, schrijven de meeste scholen dit in het schoolreglement in.  Ouders geven zo toestemming dat spontane, niet geposeerde foto's van een activiteit op de schoolwebsite mogen staan.  Deze toestemming geldt niet voor individuele foto's waarop kinderen poseren.  Dan heb je nog eens de expliciete toestemming nodig van één van de ouders, want kinderen onder de 18 jaar mogen dit niet beslissen. 

Het bestemmingsrecht bepaalt dat je het recht hebt om als ouder(s) te bepalen waar beelden gepubliceerd staan waarop hun kind(eren) staan.  Het is daarom goed om bij de overeenkomst met de ouders vast te leggen dat beelden kunnen gebruikt worden voor de schoolwebsite en/of de schoolkrant.  Dit voorbeeld kan als sjabloon gebruikt worden. 

Krijg je foto's van een ouder, vraag dan ook of je die foto's mag gebruiken voor de schoolwebsite als dit niet schriftelijk vermeld staat in bijvoorbeeld een mail.  Anders kan een ouder staan op het auteursrecht.  Stel dat een ouder foto's neemt van een uitstap, waarbij achteraf een kind werd aangereden en een journalist plukt deze foto van de schoolwebsite, dan kan de school in de problemen komen, omdat de school niet de eigenaar is van de foto, maar wel de ouder.  Opnieuw kan je dit opnemen in het schoolreglement, dat de school die foto's ontvangt, automatisch eigenaar wordt van deze foto's.

Journalisten zullen vaak gebruik maken van hun recht op nieuwsgaring.  Het kan gebeuren dat de rechtbank bij een klacht dit recht boven de bovenstaande rechten plaatst.  

Momenteel worden er weinig rechtszaken aangespannen door ouders omdat dit een kostelijke aangelegenheid is, maar als wij evolueren naar Amerikaanse toestanden, dan ben je als school beter ingedekt.  Verwittigde ouders zijn er gelukkig geen twee waard.

Let op bij het publiceren van foto's van kunstwerken of gebouwen.  Ook hier geldt het auteursrecht.  De organisatie achter het Atomium laat bijvoorbeeld niet toe dat je foto's  van dit reuzenkristal ongevraagd publiceert.

Laat je ook leiden door je mediawijsheid.  Publiceer bijvoorbeeld nooit foto's van kinderen in het zwembad op de schoolwebsite.  De kans bestaat altijd dat een pedofiele photoshopper het stukje textiel wegfiltert en deze foto verspreidt op het internet.  Het zal geen prettige ervaring als ouder en kind zijn om daarom de politie aan je deur te krijgen, omdat het kind herkend werd.

Meer info:

Collega's passen vaak door het paswoord (zelfs ik)

Vorige week moest ik Schoolonline demonstreren voor mijn collega's.   Met het schaamrood op de wangen, kon ik niet inloggen  omdat ik mijn wachtwoord en/of gebruikersnaam was vergeten.  Thuis heb ik dit probleem nooit.  Zowel op mijn desktop als op al mijn laptops staat Lastpass geïnstalleerd.  Die neemt het invullen van gebruikersnamen en paswoorden voor zijn rekening.  Maar moet je een demo geven op een vreemde pc, dan gebeurt het wel dat ik niet kan inloggen omdat mijn digitaal geheugen in de vorm van Lastpass niet voorhanden is.

Lastpass is een paswoordenmanager die gratis volgende taken op zich neemt:

1) Aanmaken van een veilig paswoord
2) Automatisch invullen van gebruikersnaam en paswoord op websites
3) Automatisch invullen van formulieren (zelfs op een veilige manier, je kredietkaartgegevens)
4) Lastpass draait onder Windows, Mac, Linux en op de meeste browsers

Je moet enkel nog één wachtwoord kennen: je lastpass-wachtwoord.  Ik kan dit programma aanraden voor iedereen.  Het zal je veel zorgen besparen, want de vraag die ik als ICT-coördinator het meest hoor, is "Patrick, kan jij mijn wachtwoord terug vinden van...?"

In deze twee video's krijg je meer uitleg over Lastpass.  Vooral de tweede is heel interessant, maar Engelstalig.  Wie de taal niet goed machtig is, kan via de CC-knop onder de video, automatisch Engelstalige ondertitels laten genereren.  Het is zelfs mogelijk om die nog eens te laten vertalen naar het Nederlands, maar aangezien dit digitaal gebeurt zonder menselijke tussenkomst, is het resultaat vaak abominabel slecht.

De eerste website heb ik wel laten vertalen naar het Nederlands, omdat de Engelse ondertitels wel voorhanden waren en hier is het resultaat beter. Eigenlijk ongelooflijk dat je nu realtime teksten kan vertalen naar het Nederlands die begrijpbaar zijn.  Men is nu reeds volop aan 't experimenteren om gesproken taal automatisch te laten vertalen, zodat je bijvoorbeeld met jouw smartphone spreekt met een Engelstalige collega in jouw moedertaal die voor de overkant vertaald wordt naar het Engels en omgekeerd voor jou in het Nederlands. 

 

Maar hoe gebruik je Lastpass op een vreemde computer, zelfs in een internetcafé?  Hiervoor heb ik vandaag volgende oplossing uitgewerkt.  Ik heb (bijna) altijd mijn USB-stick rond mijn nek hangen.  Deze week heb ik die vervangen door een 32 Gb versie uit den Aldi.  Ik liep de laatste weken steeds tegen de foutmelding aan dat mijn digitaal 8 GB geheugen vol zat van mijn vorige stick.  Tijd voor vier maal meer opslag.

Op deze USB-stick heb ik een draagbare versie gezet van de browser Opera.  Ik word meer en meer gecharmeerd door de mogelijkheden en vooral snelheid van deze lichtgewichtbrowser uit Noorwegen.  Ik kan Opera nu op elke computer opstarten via mijn USB-stick.  Ik laat zo ook nergens een spoor echter van mijn surfgedrag.  Binnen deze draagbare Opera heb ik Lastpass geïnstalleerd.  Ik heb wel de mogelijkheid uitgeschakeld dat mijn Lastpass-wachtwoord wordt onthouden, want ik wil niet dat iemand die mijn USB-stick zou vinden, al mijn paswoorden kan ontdekken.  Op deze website kan je steeds de laatste versie van Opera Portable downloaden.  Opera draait dan wel in het Engels, maar via deze link is hier een Nederlandstalige mouw aan te passen.  

Vanaf nu surf ik via mijn eigen browser met mijn instellingen, waar ik ook ben.  Dat geeft me een veilig gevoel, zolang ik mijn stick niet ergens heb achtergelaten.  Wie vindt een USB-stick uit die een alarmsignaal laat horen als ik mij op meer dan tien meter van mijn achtergelaten stick bevind?