Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

demovideo

Presentaties maken met Google Docs

Google Docs heeft een nieuwe functie: je kan nu ook presentaties maken. Toegegeven, powerpoint kan veel meer, maar met Google Docs is het mogelijk online aan een presentatie te werken.  Ik  ben vorige week voor het eerst in een vijfde en een zesde leerjaar met deze manier van werken gestart en het is reuze meegevallen.  De leerlingen moesten een voorgemaakte presentatie over ons vorstenhuis aanvullen met afbeeldingen en tekst. 

De eerste screencast toont hoe je werkt met presentaties binnen Google Docs en de tweede screencast leert je hoe je een presentatie deelt met jouw leerlingen.

 

Google Earth

Je neemt duizenden sattelietfoto's en voegt deze samen tot één geheel.  Het resultaat van deze bewerking heet Google Earth. Met Google Earth kan je bijna elke plaats op deze wereldbol bekijken vanuit de hoogte.  Je kan inzoomen en als de foto's genoeg detail bevatten, zie je zelfs mensen lopen.  Google Earth is een fantastische ervaring om locaties te bezoeken.  Je vliegt als het ware van de ene plaats naar de andere.  In de eerste screencast wordt uitgelegd hoe je Google Earth installeert en in het tweede ontdek je de mogelijkheden van Google Earth.  Ik wens je een prettige reis.

 

Windows Movie Maker

De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven. Deze vijfde ICT-eindterm past perfect bij het gebruik van het gratis programma Windows Movie Maker. Vorig jaar heeft het zesde leerjaar van de Ark reclamefilmpjes gemaakt en gemonteerd met Movie Maker in het kader van de Week van de smaak. Ze hebben dit praktisch volledig zelfstandig gedaan aan de hand van onderstaande instructiefilmpjes. In vijftien demovideo's leer je hoe je Windows Moviemaker gebruikt om vorm te geven aan eigen filmmateriaal. Als de kinderen hun video ondersteunen met zelfgevonden muziek dan is de zesde eindterm De leerlingen kunnen met behulp van ICT (voor hen bestemde) digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren ook vervuld.

1 Waar vind je muziek die je vrij mag gebruiken? 7:42

2 Waar vind je Movie Maker terug op jouw computer? 3:03

3 Welke filmtaken neem je met Movie Maker onder handen? 3:08

4 Hoe start je een nieuw project? 2:38

5 Hoe importeer je video's in jouw project? 3:32

6 Hoe breng je orde in je verzameling bestanden? 8:14

7 Hoe gebruik je het storyboard? 3:28

8 Wat zijn de mogelijkheden van het voorbeeldvenster? 3:46

9 Hoe knip en plak je de goede stukken film aan elkaar? 7:38

10 Hoe voeg je effecten toe aan jouw film? 6:38

11 Welke overhangen kan je gebruiken tussen de fragmenten? 3:21

12 Hoe plaats je titels voor en achter de film? 7:15

13 Hoe zet je een streepje muziek onder je film? 4:53

14 Hoe wordt de film verder afgewerkt? 4:50

15 Hoe wordt de film verder afgewerkt? 2:17

Dictees inoefenen met behulp van de computer.

Toen ik jong en onervaren was, oefende ik mijn dictees in met een zelfgespaarde cassetterecorder van Philips.  Neen, dit is geen sluikreclame, want Philips maakt al lang geen cassetterecorders meer en dat is jammer, want het was een verdomd handig instrument om de woordjes en zinnen van dictees mee in te oefenen. Nu bestaan er geen zo'n makkelijke alternatieven meer.  Gelukkig kan de computer ons toch nog helpen.  In volgend demofilmpje toon ik hoe je de geluidsrecorder die standaard bij Windows zit, kan gebruiken om net als in mijn kindertijd die aartsmoeilijke spelling in te oefenen.

Als ik de eindtermen ICT ter muis neem, dan lees ik:

4. De leerlingen kunnen zelfstandig leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving.

Dit lesidee hoort duidelijk onder deze noemer thuis.

Hoe Gmail helpt om de eindtermen ICT te bereiken

Onder de nieuwe eindtermen die met ingang van dit schooljaar in voege treden, staat op de laatste plaats:

8. De leerlingen kunnen ICT gebruiken om op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier te communiceren.

Communiceren betekent onder andere e-mailen, chatten, een forum gebruiken, telefoneren (zowel klassiek als met behulp van het internet), GSM.

Daarom start ik bij het begin van elk schooljaar met het aanmaken van een eigen e-mailadres bij de leerlingen van het vijfde leerjaar. Vroeger maakte ik hiervoor gebruik van Hotmail, maar sedert vorig jaar ben ik overgestapt op Gmail, omdat Gmail gewoon beter is. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan bij Hotmail, de spamfilter werkt zeer goed, de mail kan je zowel online als offline lezen en met jouw Google account kan je ook nog andere toepassingen gebruiken van Google.

Het stappenplan om met Gmail te werken wordt natuurlijk in de klas aangebracht, maar als geheugensteun vind je hieronder een reeks instructiefilmpjes waarbij ik demonstreer hoe Gmail werkt. Ik weet dat niet alles wordt uitgelegd, maar de filmpjes zijn meer dan voldoende om de basis te beheersen.

1. Hoe maak je een Google account aan?

Om Gmail te kunnen gebruiken, heb je een Google account nodig. Deze account kan later ook gebruiken voor Google.docs of Google.agenda, opnieuw twee toepassingen die in het onderwijs ook heel nuttig zijn.

2. Hoe verstuur, ontvang en wis je mails?

Dit filmpje legt de basishandelingen uit die je in elk mailprogramma terug vindt, dus ook bij Gmail.

 

3. Hoe voeg je een bijlage toe aan jouw mail?

Samen met de mail worden er ook af en toe bijlages verstuurd. In klas gebruiken de leerlingen deze optie vaak om een werk dat ze in klas hebben gemaakt door te sturen naar hun eigen adres, zodat ze thuis verder kunnen arbeiten.

 

4. Gmail: Hoe verzorg je de opmaak?

Met Gmail kan je de layout ook aanpassen van jouw mails: het lettertype veranderen, kleur toevoegen, enz.

 

5. Gmail: Hoe sorteer je mails volgens belangrijkheid?

Belangrijke mails kan je van een ster voorzien, zodat je ze snel terug vindt.

 

6. Gmail: Hoe kan je jouw mails labelen?

Een label is een etiket. Dat etiket kan om het even wat zijn: school, mail van een vriend, een nieuwsbrief. Met Gmail kan je op die manier jouw mails sorteren volgens soort.

 

7. Gmail: Hoe beheer je jouw contactpersonen?

Je bespaart jezelf heel wat tikwerk als je jouw contactpersonen goed organiseert. Met enkele klikken heb je dan één of meer geadresseerden toegevoegd binnen jouw mail.

 

8. Hoe kan je chatten binnen Gmail?

De chatfunctie binnen Gmail is niet zo uitgebreid zoals bij MSN, maar het is wel handig dat het binnen Gmail zit verwerkt. Als alle leerlingen van een klas werken met Gmail, kunnen ze zo gemakkelijk eens een chatsessie houden tijdens de les.

 

Wanneer alle leerlingen hun Gmailadres hebben aangemaakt, laat ik hen een mailtje sturen naar mij met als onderwerp: wachtwoord. In de mail staat dan hun wachtwoord. Zo vang ik twee vliegen in één klap: ik heb zo alle gmailadressen met het bijhorende wachtwoord. In een contract beloof ik dat ik dit wachtwoord aan niemand zal doorgeven, uitgenomen aan de eigenaar als die zijn/haar wachtwoord vergeten is. Geloof me, dit gebeurt regelmatig.

Google Earth is nu nog beter met Google Sky

Er waren eens twee studenten die de beste zoekmachine ter wereld wilden bouwen. Google was geboren en in geen tijd klom de zoekmachine op naar de wereldtop. Google werd rijk door advertentie-inkomsten die ze met hun zoekmachine verdienden en hun volgende droom was Microsoft naar de kroon te steken door gratis programma's aan te bieden. Ze deden dit door allerlei toepassingen op te kopen en nieuwe diensten zelf te ontwikkelen. Eén van die gekochte toepassingen was Google Earth, een softwareprogramma waarmee je elk plaatsje op deze wereldbol vanuit de lucht kan bekijken via sattelietfoto's. Het is een leuke activiteit om zo de leefomgeving van de leerlingen te verkennen.

Onlangs werd Google Earh uitgebreid met Google Sky, zodat je nu ook door de ruimte kan reizen en info kan opvragen over sterren en planeten. Google Sky werkt hiervoor nauw samen met de NASA. Ik vond volgende filmpjes die de mogelijkheden uitleggen van Google Sky.

 

bron: http://www.dutchcowboys.nl/online/11080

 

bron: http://www.karssenberg.nl/weblog/2007/08/google-sky.html

Virtuele CD

Sommige educatieve programma's draaien enkel vanaf CD-ROM. Het is dan voor een school financieel ondoenbaar om in zijn computerklas voor elke computer een legale CD aan te kopen.  Het gebruik van een virtuele CD kan hier uitkomst bieden.  Bij een virtuele CD wordt de computer misleid: hij denkt dat er een CD aanwezig is, maar dit is slechts virtueel zo.

Vroeger gebruikte ik hiervoor het programma Virtual CD dat intussen aan versie 9 toe is, maar virtual Daemontools kan het gratis en het programma presteert mijn inziens nog beter dan het betalende virtuale CD.  Een nadeel van Daemontools is dat je eigenlijk maar vier virtuele CD-ROM's kan aanmaken, maar met het programma Daemonscript kan dit onbeperkt omdat je via een script telkens de CD inlaadt die je nodig hebt. Op die manier verschijnen er onder Deze computer ook geen waslijst van verschillende virtuele CD-ROM's. Je gebruikt er slechts één, maar met een script laad je telkens de image van het programma dat je wilt gebruiken, via een snelkoppeling op het bureaublad. 

Volgende links zijn belangrijk:

Hoe installeer je virtual Daemon?
Het programma virtual Daemon Versie 4.10 32 bit Op de website vind je misschien al een hogere versie.
Het programma Daemonscript, waarmee je makkelijk een batchbestand aanmaakt.

In het volgende filmpje leg ik alles nog eens haarfijn uit. De klank is wat aan de stille kant, maar de screencam gebeurde met het freewareprogramma Camstudio op een oudere IBM die ik aan het configureren was voor een school.