Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 4 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

auteursrecht

Mogen er op de schoolwebsite foto's staan van de kinderen?

Het is een veel gehoorde vraag of er foto's van onze leerlingen op de schoolwebsite mogen staan.  Ik ben zelf geen advocaat, maar weet inmiddels dat de materie complex in elkaar steekt, omdat je te maken krijgt met verschillende rechten en plichten.  Ik probeer hieronder een correct antwoord te formuleren met de wijsheid die ik opgedaan heb doorheen de jaren en in overleg met een advocaat die ik rond deze materie heb gecontacteerd.

Het portretrecht bepaalt dat iedereen het recht heeft welke beelden (foto's, video) er van jou mogen verschijnen.  Een school moet dus in principe voor elk beeld toestemming vragen aan de ouders.  Omdat dit niet realiseerbaar is, schrijven de meeste scholen dit in het schoolreglement in.  Ouders geven zo toestemming dat spontane, niet geposeerde foto's van een activiteit op de schoolwebsite mogen staan.  Deze toestemming geldt niet voor individuele foto's waarop kinderen poseren.  Dan heb je nog eens de expliciete toestemming nodig van één van de ouders, want kinderen onder de 18 jaar mogen dit niet beslissen. 

Het bestemmingsrecht bepaalt dat je het recht hebt om als ouder(s) te bepalen waar beelden gepubliceerd staan waarop hun kind(eren) staan.  Het is daarom goed om bij de overeenkomst met de ouders vast te leggen dat beelden kunnen gebruikt worden voor de schoolwebsite en/of de schoolkrant.  Dit voorbeeld kan als sjabloon gebruikt worden. 

Krijg je foto's van een ouder, vraag dan ook of je die foto's mag gebruiken voor de schoolwebsite als dit niet schriftelijk vermeld staat in bijvoorbeeld een mail.  Anders kan een ouder staan op het auteursrecht.  Stel dat een ouder foto's neemt van een uitstap, waarbij achteraf een kind werd aangereden en een journalist plukt deze foto van de schoolwebsite, dan kan de school in de problemen komen, omdat de school niet de eigenaar is van de foto, maar wel de ouder.  Opnieuw kan je dit opnemen in het schoolreglement, dat de school die foto's ontvangt, automatisch eigenaar wordt van deze foto's.

Journalisten zullen vaak gebruik maken van hun recht op nieuwsgaring.  Het kan gebeuren dat de rechtbank bij een klacht dit recht boven de bovenstaande rechten plaatst.  

Momenteel worden er weinig rechtszaken aangespannen door ouders omdat dit een kostelijke aangelegenheid is, maar als wij evolueren naar Amerikaanse toestanden, dan ben je als school beter ingedekt.  Verwittigde ouders zijn er gelukkig geen twee waard.

Let op bij het publiceren van foto's van kunstwerken of gebouwen.  Ook hier geldt het auteursrecht.  De organisatie achter het Atomium laat bijvoorbeeld niet toe dat je foto's  van dit reuzenkristal ongevraagd publiceert.

Laat je ook leiden door je mediawijsheid.  Publiceer bijvoorbeeld nooit foto's van kinderen in het zwembad op de schoolwebsite.  De kans bestaat altijd dat een pedofiele photoshopper het stukje textiel wegfiltert en deze foto verspreidt op het internet.  Het zal geen prettige ervaring als ouder en kind zijn om daarom de politie aan je deur te krijgen, omdat het kind herkend werd.

Meer info: