Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs

Blog van quinzebilles

Flip de klas

Afbeeldingsresultaat voor flip de klas

Ik volgde maandagnamiddag op de 28ste ICT-dag in Kortrijk de sessie Video maken met PowerPoint & Office Mix - Flip de klas!  van Bram Faems.  Ik schreef me in uit nieuwsgierigheid.  Ik was reeds enkele keren de term Flipping the classroom tegen gekomen tijdens mijn surftochten op het internet en ik wist dat het met screencasts te maken had, educatieve filmpjes die een vaardigheid uitleggen.  Ik heb zelf reeds verschillende screencasts gemaakt over het gebruik van ICT in de klas, maar Flip de klas richt zich tot leerlingen en niet tot leerkrachten.

Flip de klas is een leermethode waarbij leerlingen de leerstof zowel vooraf als achteraf kunnen bekijken via PC of tablet.  Deze techniek wordt in het secundair reeds vaker gebruikt, maar ook voor kinderen van het basisonderwijs is het een meerwaarde.  Klasse besteedde er een artikel aan, waarin het hoe en waarom wordt uitgelegd. Frans Droog doorprikt een zestal mythes over Flip de klas op zijn edublog, interessant als aanvulling.

Op Klascement vind je een mooie verzameling met Flip-de-klas-video's.   De beste voorbeelden vond ik bij Jonatanacademie en Zo gezegd, zo gerekend.

Tijdens de sessie kregen we uitgelegd hoe we met Powerpoint Flip-de-klas-video's kunnen maken.  Op Klascement vind je dezelfde info terug.  Maar de makkelijkste manier op instructievideo's te maken is met een tablet en een pennetje.  Voor elk platform bestaat hiervoor goede software:

Maar de eenvoudigste en efficiëntste manier is dat je jouw uitleg opneemt met een camera, terwijl je deze aan het (digitale) bord uiteen zet.

Bij het maken van educatieve video's kregen we nog volgende tips mee:

  1. Laat iemand anders het werk maken: Zoek op of er reeds geen video bestaat over wat je wilt uitleggen.
  2. Hou het kort: maximum 5 minuten.
  3. Eén onderwerp per filmpje
  4. Wees jezelf.  Knip niet teveel de slechte stukken eruit.  Daar kruipt teveel tijd in.
  5. Zorg dat je video makkelijk bereikbaar is.  De beste plaats is het overgekende YouTube.
  6. Gebruik copyrightvrije afbeeldingen   www.klascement.info/help/vrij

 

De DOOTAB: een alternatieve tablet, het overwegen waard.

Tijdens de 25ste ICT-dag, maandag jongstleden, zag ik over de middag de DOOTAB aan het werk.  Deze tablet werd door Intel speciaal ontwikkeld voor het onderwijs, ook voor basisscholen.  De DOOTAB is de combinatie van een laptop en een tablet, omdat de tablet losgemaakt kan worden van het toetsenbord.  De tablet draait onder Windows 8.1 en kan doorgroeien naar Windows 10.  De meerwaarde van DOOTAB is volgens mij dat hij in staat is om alle windowsprogramma's te draaien, ook op de tablet.  Er bestaan goede educatieve apps, maar ze zijn eerder zeldzaam.  In de browser kunnen wel heel veel goede toepassingen draaien, maar die hebben vaak FLASH nodig en de meeste tablets laten FLASH niet toe.  Met de DOOTAB is dit geen probleem.  Er zit ook een stylus bij, een pennetje.  Voor de rest is de DOOTAB voorzien van alle gangbare poorten, in- en uitgangen die je ook op een laptop terugvindt: USB, hdmi, ingang voor een geheugenkaartje.   Tenslotte vind ik de prijs ook heel competitief.

De DOOTAB wordt in België verdeeld door AcademicShop en Dootab.be

De officiële naam die Intel geeft aan het toestel is Education 1 in 2, maar afhankelijk van het land krijgt het toestel in Nederland de namen Skooltab en Skoolmate.  In Engelstalige landen kwam ik de naam Leader W230 tegen.

Ik twee Nederlandstalige recenties van Willem Karssenberg en Lienke Boot

Jammer genoeg kan ik nog geen persoonlijke indruk geven van deze tablet, omdat ik hem zelf nog niet onder handen kon nemen.

Nog eens iets over Copy

Ik berichtte reeds over de nieuwe clouddienst Copy die je zomeer 15 Gb + 5 Gb cadeau geeft.  Voor de backup op school van de map (mijn) documenten bij directie en secretariaat is dit ideaal, maar jammer genoeg kan je niet zoals bij Sugarsync elke map synchroniseren met Sugarsync.  Enkel de map Copy die aangemaakt wordt, kan gesynchroniseerd worden. Ik heb daar het volgende op gevonden:

Ik kopieer de mappen die ik in the cloud wil bewaren in de map Copy.  Vervolgens maak ik een snelkoppeling van elke map (rechter muisknop en kies voor maak een snelkoppeling)  Die snelkoppeling zet ik terug waar de vroegere map stond.  De snelkoppeling geef ik dezelfde naam als de map waarnaar verwezen wordt.  De gebruiker ziet weinig verschil, enkel een mapje met een pijltje op.  Als ze erop klikken, dan zien ze dezelfde bestanden als vroeger.

Wie Copy ook wil hebben, kan deze link gebruiken, we krijgen er dan elk 5 Gb bij (vandaar 15 Gb + 5 Gb)

 

Kreeg jij deze morgen ook een tornado e-mails over je heen?

Het zal je als directie maar overkomen, je opent deze morgen jouw mailbox en die wordt overstroomd met mails van Website voor school.  Op zich heb ik niets tegen het initiatief, Site4School bouwde in het verleden ook websites voor scholen, maar als je een mailing doet naar scholen, dan test je dit toch wel eerst even uit.  Je gebruikt hiervoor ook geen klassiek mailprogramma, maar software die speciaal bedoeld is om mailings te doen.  

Maar waar ik me het meest aan stoorde is het feit dat alle mailadressen onder Aan staan, zodat je kan zien naar wie deze mails allemaal werden gestuurd.  Een uitnodiging voor anderen om je nog meer te bestoken met spam, als ze deze adressen weten te onderscheppen.

Als je een mailing doet, dan ben je ook wettelijk verplicht dat je jou kan uitschrijven, zodat je in de toekomst geen dergelijke mails meer kan ontvangen.  Ook dit is hier niet het geval.

De meeste directies wisten gelukkig snel hoe ze deze tornado konden opvangen, maar vanmiddag moest ik toch twee directies uit de nood helpen, bij wie hun mailprogramma gecrasht was onder deze stortvloed van mails.

Slotsom: Ik zou als school niet in zee gaan met een firma die heel wat regels aan zijn laars lapt en een website promoot met de slogan: Een website die het online communiceren met ouders, leerlingen en toekomstige leerlingen naar de volgende stap wil brengen.  Maar is slechte reclame ook geen reclame?  Dan stop ik hier best...

Bullying

Ik had nog nooit over bullying gehoord, tot ik enkele weken terug een filmpje zocht voor mijn leerlingen over cyberpesten. Toen ontdekte deze term voor het eerst.  Vandaag kwam ik het woord opnieuw tegen in een artikel in de Bond van deze week.  Volgens dit artikel wordt er meer en meer gereageerd op cyberpesten: op school, maar ook maatschappelijk wordt erkend dat cyberpesten moet stoppen.  In het artikel verwijst men naar de organisatie BeatBullying uit Engeland die werkt met mentoren.  Vaak zijn deze mentoren slachtoffers van cyberpesten, die via de organisatie geleerd hebben, hoe zich hiertegen te wapenen en deze kennis nu delen met anderen.  Op de website is een interessante folder te downloaden met tips hoe je cyberpesten kan aanpakken.  Hopelijk vormt de Engelse taal geen probleem.

Gratis software

Op Give a way of the day, kan je elke dag gratis één of ander programma downloaden.  Toegegeven, het is niet elke dag een toppertje (om de woorden van mijn jongste dochter te gebruiken), maar wekelijks valt er toch wel iets te rapen dat de moeite van het downloaden waard is.  De website is Nederlandstalig. 

Feedly

Ik gebruik nu enkele weken Feedly.  Feedly is een internettoepassing waarmee je snel tientallen websites opvolgt.  Je krijgt volgens je instellingen enkel de titels te zien, maar met één klik lees je het volledige artikel als je dit interesseert.  Met Feedly maak je een persoonlijke portaalsite waarin je die websites stopt die je interesseren.  Je kan die rangschikken volgens nieuws, technologie, onderwijs, reizen, koken, ...  Wil je meer dan de titels? Geen probleem, je kan een afbeelding toevoegen, een beetje tekst. Kortom, je kiest welke lay-out die je wilt en die ziet er heel fris uit, ook op een tablet.

In mijn Google Chrome-browser heb ik ook de plugin geïnstalleerd van Feedly.  Hiermee verschijnt er rechtonder op mijn scherm een feedly mini icoon.  Als ik hierop klik, kan ik de website onmiddellijk delen via twitter of Facebook, maar ook doormailen naar iemand.  Heb je geen share-knop zoals je er één vindt onder mijn blogs, dan kan je zo toch makkelijk zaken delen op bv. Facebook. Heb ik niet onmiddellijk tijd op de info te lezen, dan bewaar ik die voor later met de save for later-knop.

Heeft het zin om onze leerlingen deze toepassingen te laten gebruiken?  Ik vind van wel.  Dergelijke internettoepassingen verhogen sterk de productiviteit.  Er valt zoveel te ontdekken,  maar programma's als Feedly zorgen ervoor dat het letterlijk overzichtelijk blijft.  Leren wij niet aan onze kinderen dat een goede titel de inhoud moet omschrijven van een artikel?  Met Feedly kan dit makkelijk getest worden. 

Deze screencast zet je op weg.

Hoe kan ik mijn computer testen?

Stel:

  • Je hebt een nieuwe computer gekocht en je wilt wel eens weten hoe snel die is in vergelijking met andere pc's.
  • Je computer werkt vreselijk traag en je weet bijna zeker dan hij niet besmet is.  Daarom wil je de oorzaak kennen.

Omdat deze twee stellingen op mij van toepassing zijn (alleen slaat de tweede stelling gelukkig op een computer op school), ging ik op zoek of er gratis software bestaat om een computer makkelijk te testen.  

Er bestaan verschillende programma's die zowel je geheugen, harde schijf en dergelijke testen, maar PC-Pitstop test het allemaal en online.  Je start de website best op binnen de browser Internet Explorer, anders moet je bijkomende software installeren.  Je kan jouw registreren, maar dit hoeft niet.  De eerste keer dat je PC-Pitstop gebruikt, krijg je de vraag om een bestand te installeren.  Dit mag je in volle vertrouwen doen.  Je PC wordt niet besmet.  Klik je op de sleutel, dan start de test, die even kan duren, volgens de snelheid van jouw computer.  Daarna krijg je een uitgebreid verslag over de status van je PC, het geheugen, software, malware, drivers en de gezondheid van je PC.  Je krijgt ook een rangschikking hoe goed jouw PC het doet in vergelijking met anderen die PC-Pitstop gebruikt hebben.  Mijn computer zitten in de bovenste 2%.  Morgen probeer ik het programma uit op die bewuste schoolcomputer in de hoop dat ik zo de oorzaak ontdek van zijn traagheid (Is een computer mannelijk of vrouwelijk?)

Combineer twee internettoepassingen met IFTTT

Ik kreeg deze week de volgende vraag?

Kan  een collega automatisch verwittigd worden met een mailtje wanneer ik een afspraak instel op "mijn" Google Agenda, zonder dat die collega zelf gebruik maakt van Google Agenda? Met andere woorden: is het mogelijk om twee verschillende internettoepassingen met elkaar te combineren, in dit geval Google Agenda en een mailprogramma?  OK, je kan binnen Google Agenda altijd een verwittiging mailen naar jezelf, maar niet naar een ander.

Ik had ooit op lifehacking gelezen over IFTTT, maar deze vraag was voor mij de trigger om uit te vissen of IFTTT een antwoord biedt op hogervermelde vraag.

IFTTT is de afkorting van If This Than That.  Op die manier combineer je twee internettoepassingen:

Als het morgen vriest, stuur me dan een mailtje.
Als ik een blog zet op mijn schoolwebsite, post die dan ook op Facebook.
Als ik een mailtje krijg met dringend in het onderwerp, stuur me dan ook een SMS-je, zodat ik snel de mail kan bekijken. (Werkt voorlopig nog niet in België)

Als je wijzigingen op je schoolwebsite automatisch wilt rapporteren op Facebook of Twitter, dan zal je in de meeste gevallen gebruiken moeten maken van de Feed van je website.  

Meer info:
http://www.eenmanierom.nl/ifttt/#lightbox/0/
http://lifehacking.nl/web20/met-ifttt-je-hoofd-weer-een-stuk-leger/ 

Op YouTube vind je verschillende goede screencasts hoe het werkt.